maandag 25 januari 2010

Lida houdt van Leo


Onze Lida houdt van Leo. Voor de vader van haar zonen Lowie en Philippe is dat geen geheim. Maar ze is ook verzot op de Zwitserse chocolade, afkomstig van de melk van de paarse koeien, die speciaal hiervoor in een afgelegen vallei in Wallis gekweekt worden.
En sinds vorige week heeft ze ook een boontje voor Leo N. Tolstoj, de Russische schrijver die precies 100 jaar geleden gestorven is. De grootmeester van wereldbekende bestsellers als "Oorlog en Vrede" en "Anna Karenina". Wie heeft niet geweend bij de laatste scène, waarin de tragische heldin zich voor een aanstormende trein werpt?


Oorlog en Vrede gaat uiteraard niet over Obama en Afghanistan, maar wel over Napoleon die Oost-Europa en vooral Rusland aan de Franse "Verlichting" wilde onderwerpen. Maar na zijn eerste overwinning bij Austerlitz (nu een plaatsje in Tsjechië, in de buurt van Brno) ging het alleen maar bergaf met de kleine generaal.
Trouwens, het leven met een literair genie had ook zo zijn kleine kantjes, zoals blijkt uit de autobiografie van zijn echtgenote...
Kortom, Lida heeft een nieuw tijdverdrijf gevonden voor de lange winteravonden. Niet langer kousen breien voor de mannen, maar met een leuke historische roman gezellig bij het haardvuur!