dinsdag 14 december 2010

Leesclub met de KAV-dames

Met de dames van KAV-Meulenberg heb ik een speciale band. Dertien jaar geleden vroegen ze mij of ik eenmalig een leesclub van hen wou begeleiden rond het boek "Madame est servie" van Diane de Keyzer. Het boek ging over meisjes van eenvoudige komaf die als dienstbode gingen werken bij de hogere burgerij -dokters en notarissen- in de stad. Voor velen heel herkenbaar, want ze hadden het zelf ook nog gedaan. Of ze kenden iemand die...
En toen vroegen ze me om nog een tweede boek te lezen, en een derde, en zo ging de leesclub aan het rollen. Sedertdien lezen we zes boeken per jaar, drie in het najaar, drie in het voorjaar, telkens met een periode van zes weken tussenin. Af en toe zat er al eens een boek tussen, dat wat minder was, of een bespreking die niet goed wilde vlotten, maar gisteren was het weer recht erop!
We hadden "Gloed" van Sandor Marai gelezen. Het werk is in het Hongaars in 1942 geschreven, maar nog even fris en boeiend als was het dit jaar pas van de persen gerold. Het is zo een boek dat als "geheimtip" van lezers wordt doorgegeven. Ik had het al eens tien jaar geleden gelezen, maar het was nog even boeiend en aangrijoend als toen. En pas bij een tweede of derde lezing geeft zo een boek enkele geheimen meer prijs. Een duistere driehoeksverhouding op het Hongaarse platteland anno 1899 zorgt eenenveertig jaar later voor een onverwachte ontknoping: de waarheid moet aan het licht komen. Of is het slechts één deel van de waarheid? Wat wordt er nog verzwegen???

We kijken alvast met spanning uit naar de bespreking van het volgende boek "Sprakeloos" van Tom Lanoye, dat we op 9 februari zullen fileren.

Martin Kellens
bibliothecaris