woensdag 7 oktober 2009

Ooh's en aah's voor Het geheim van de keel van de nachtegaal

Gisterenavond werd in Amsterdam de Gouden Griffel uitgereikt, de jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan het beste Nederlandstalige kinderboek.


Niet echt een verrassing want dit wondermooie boek werd eerder al bedolven onder de prijzen : de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, De Woutertje Pieterse Prijs, een Boekenwelp en een Boekenpluim.


Het juryrapport van de Gouden Griffel verklaart deze prijzenregen : "In een betoverende weelde aan woorden en beelden brengt de auteur een ode aan de eenvoud, aan de onschuld, aan wat waar is en écht. Minder dan een Gouden Griffel is niet genoeg voor de ooh's en aah's die de Griffeljury heeft voor Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst."

Het verhaal is een bewerking van Andersens sprookje De Chinese Nachtegaal, over de Chinese keizer die er niet in slaagt het gezang van de nachtegaal te vangen. De prachtige muzikale taal van Peter Verhelst en de adembenemende illustraties van Carll Cneut zorgen voor een verrassende leeservaring. Peter Verhelst en Carll Cneut zelf noemen hun boek graag een "zwelgboek" en dat is precies wat de lezer doet : telkens opnieuw zwelgen in dit verhaal, lezen, voorlezen en blijven genieten.