donderdag 21 oktober 2010

Leesclub Markant

Vorige week hebben we met de leesclub Markant het eerste boek van het nieuwe seizoen gelezen : Rivier van vergetelheid van de Franse auteur Philippe Claudel.
Claudel (geboren in 1962) is een begenadigd schrijver met een romantische inborst, wiens boeken soms de bestsellerslijsten halen en erg populair zijn bij de lezers van onze bibliotheek. Zijn bekendste roman is Grijze zielen (2004), dat bekroond werd met de Prix Renaudot en later ook verfilmd werd. Verder schreef hij ook Het kleine meisje van mijnheer Linh (2005) en Het verslag van Brodeck (2008). Dit jaar werden nog twee van zijn romans in het Nederlands vertaald: Tot ziens, meneer Friant en Alles waar ik spijt van heb. In 2008 regisseerde hij de speelfilm Il y a longtemps que je t'aime, naar zijn eigen scenario, met in de hoofdrollen Kristin Scott Thomas en Elza Sylberstein.
Rivier van vergetelheid is zijn debuut uit 1999. Het vertelt over de rouwverwerking van de ik-figuur na het overlijden van zijn geliefde Paule. Hij verhuist naar een stadje aan de Maas in Noord-Frankrijk en beschrijft er zijn leven, één jaar lang, terwijl het verdriet langzaam van hem afglijdt, met het verstrijken van de seizoenen, net zoals het water alles schoon spoelt. Het is een meeslepende liefdesroman, die door de leesclubleden erg werd gesmaakt.